De training van 21 juli 2022

Gepubliceerd op 22 juli 2022 om 10:58

De les van gisteravond had de nadruk op contact en energie en het wegduwen van het contact. Er is altijd contact bij het aikido mentaal, fysiek of beide. Maar wat je er mee doet is best belangrijk, hoe ga je ermee om.

We zijn begonnen met de boken waarmee eerst contact werd gemaakt en wat je dan voelt. De oefening was dat Uke met de boken over de boken of langs de boken van Tori gleed en wat er dan gebeurd. Het was duidelijk dat je dan als Tori je boken draait en de aanval langs je af laat gaan. Dit ging gewoon langzaam om te voelen wat het contact met de twee is.

Daarna werd er door Uke geduwd op de boken van Tori en wat er dan gebeurd is weer een hele andere dynamiek. De boken die weggeduwd werd ( die van Tori ) schiet onder de boken van Uke door en kan gelijk een aanval maken.

Dit principe werkt ook door als je vanuit Katate Dori ( vastpakken bij de pols ) werkt. De dynamiek van hoe je een techniek inzet door contact of door duwen, lees hier vooral het gebruik van kracht, is compleet anders. Bij de een kan  je inzetten zonder dat je veel weerstand krijgt waarbij de andere juist heel veel. Simpelweg omdat bij Uke een aanval gevoeld wordt.

Vervolgens hebben we vanuit dit principe ook gekeken naar de bevrijding uit de pols grepen door het gebruik van kracht of het gebruik van je lichaam en bewegen. 

Dit werkt eigenlijk door in alles wat je doet in het aikido.

Tot de volgende keer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.